Veel gestelde vragen:

Waaruit bestaat de begeleiding van een complete afscheidsceremonie?

Het begeleiden van een complete afscheidsceremonie bestaat uit:

 • Een voorgesprek
 • Advies en begeleiding in de dagen tussen het gesprek en de uitvaart
 • Samen met u vorm en inhoud geven aan de gehele afscheidsceremonie: samen zoeken naar teksten, gedichten, muziek, symbolen en rituelen
 • Het schrijven van teksten
 • Het afstemmen van de teksten van meerdere sprekers;
 • Een gedachtenisprentje schrijven
 • Een draaiboek maken
 • Een eenvoudige diapresentatie maken
 • Aanleveren van muziek, diapresentatie en draaiboek bij het crematorium of afscheidslocatie
 • De afscheidsdienst voorgaan
 • Een herinneringsboek met daarin de uitwerking van de afscheidsceremonie
 • Reiskosten binnen een straal van 25 km.

Wat kost een ritueelbegeleider?

Een afscheidsceremonie is maatwerk en de kosten zijn afhankelijk van uw wensen.
Vanuit een kennismakingsgesprek maak ik een offerte op maat.
Wilt u meer informatie neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Vergoeding is afhankelijk van uw uitvaartverzekering. Uw uitvaartverzorger kan u vertellen in hoeverre de kosten van mijn dienstverlening onder uw polis vallen.

Wat zijn rituelen?

Een ritueel is een handeling die bewust en met aandacht wordt uitgevoerd. De kracht van een ritueel schuilt in eenvoud en herkenbaarheid. Kaarsen aansteken, bloemen leggen bij de kist of het binnen begeleiden of dragen van de overledene zijn voorbeelden van rituelen. Een ritueel doet u bewust, met hart en ziel, omdat het betekenis voor u heeft.
Rituelen geven houvast, bieden structuur en troost. Samen een ritueel creƫren is een van de meest effectieve manieren om verbondenheid te ervaren.

Wat is een persoonlijk symbool?

Een persoonlijk symbool is een voorwerp, woord of iets dat de overledene karakteriseert, het past specifiek bij iemand en is herkenbaar voor iedereen die aanwezig is. Voorbeelden kunnen zijn de snoeppot van oma, de pet van opa of een zelfgemaakt kunstwerk. Door een persoonlijk symbool te gebruiken krijgt de ceremonie meer diepgang en het biedt troost en kracht in de toekomst.

Belangrijk om te weten:

Voor de logistieke organisatie na een overlijden is altijd een uitvaartondernemer nodig. Een ritueelbegeleider draagt zorgt voor de vorm- en inhoud van de afscheidsviering, maar heeft niet dezelfde taken als een uitvaartondernemer.

De plaats van de afscheidsviering is niet gebonden aan kerk of crematorium. Andere mogelijkheden zijn: een natuurbegraafplaats, in de tuin, in het huis van de overledene of op een andere bijzondere plaats. Een plaats die past bij de overledene en de nabestaanden.

Ook als u uw eigen uitvaart van tevoren wilt bespreken en vastleggen, kunt u voor advies en begeleiding bij mij terecht.

U kunt mij rechtstreeks benaderen, maar het eerste contact kan ook verlopen via uw uitvaartverzorger.

Ik ben als ritueelbegeleider niet verbonden aan een bepaalde levensbeschouwing. Ik sta open en heb respect voor ieders levenswijze en levensbeschouwing.